Travel Terengganu 2010

Sudah lama rasanya x update blog nie.. Herm.. wak busy dgn urusan peribadi dan bisnes.. Antara urusan peribadi wak niela.. menghantar adik ipar wak keUitm Dungun.. Naik ape?? Asalnya nak naik Sang Hitam wak.. tp disebabkan die hanya dapat menampung kapasiti 5 orang.. "I must borrow my brother car, coz exzora boleh tampung 7 orang.." Huhu.. dan bermulalah kisah perjalanan Exzora.. bukan dinaiki 7 orang, tetapi 9 orang termasuk wak.. Almaklumlah semua nak ngikut pei ganu.. Seperti biasa kalo budak dok baru masuk U nie.. semuanya di bawaknya.. kalo boleh Almari pun die nak bwk. Mcm wak dulu2 la jugak.. bantal peluk busuk pun wak bwk.. wat gelak bdk2 kat hostel jer... huhu.. Kalo dibawa kereta Exzora tu ke JPJ, pasti akan di block kerana melebihi muatan.. haha.. Ikut batu cave kene Tol Gombak RM5.00 dan perjalanan diteruskan sehinggalah menuju ke Terowong ke Lebuhraya Karak.. "Aik Myvi, td laju kebeno ko potong aku.. skrg tersadai kat tepi jln plak.." Haha... Walaupun kapasiti agak penuh, Exzora dipandu ttp steady jer naik bukit.. cuma lembab sikit ar.. mane xnye muatan jer dah dekat 1 tan.. haha... lepas kesemua laluan sehingga lebuhraya Pantai Timur, wak gagahkan keletihan dari menguasai diri (mlm td wak tgk bola).. Kadar tol dari Karak - Gambang dalam Rm16.90 la jugak.. Pastu wak terus ke pekan kuantan dan menuju ke Kemaman, Kerteh, Paka dan sampailah ke Dungun.. Total minyak wak guna RM80.. uit.. murah jerkan.. Jimat gak Exzora nie.. Dah smpi di dungun wak menetap di hotel x de bintang.. Sri Gate In, tp hotel nie kira ok la.. Bayaran?? Cuma Rm65 inggit untuk Delux dan Rm55 untuk Singel.. Tgh ari pei makan kat tepi Pantai Dungun.. Tgk menu, Nasi Air, Laksa, Mee Sup.. bla..bla.. Yg wak oder adalah Nasi Ayam.. Harga 4.00.. Nie standard harga K.L. nie kak.. huhu.. kat S.Alam 3.00 jer.. Pas makan, pei begambo jap kat Pantai.. Bebudak nie nk mandi, tp wak kate.. "Ko gile! tengok tu, jln depan sikit terus x nmpk dasar da.. kalo lemas xnk ku pertanggungjawabkan" huhu.. Malam di dungun agak lengang, tp di hotel amat kecoh dgn FIFA... Tiba hari esok.. Barang kemas2 terus pei Uitm.. pejalanan 5minit jer.. tp sarapan dulu. Nasi lemak, hemm.. sedap.. harga RM1.50 sambal 50sen untuk 5 bungkus nasi lemak.. huhu.. Smpi kat simpang masuk Uitm. "Dik, pendaftaran pelajar perempuan kat ner?" Bdk uitm ckp "Oh, terus je bang.. kat pintu blkg ye".. Smpi je pintu belakang.. Nah ambik ko.. beratur kereta nak masuk... agak lama dlm 1jam.. semuanya selesai.. Tapi hostel Uitm x belh lwn ILp.. huhu.. Perjalanan diteruskan walau kesedihan ibu mertua meninggalkan anak kesayangannya.. Si adik muram namun Wak gembira kerana destinasi kehadapan amat dinantikan.. Kuala Terengganu, x sah kalo x pei Pasar Payang, Taman Tamadun, Kg. Losong dll.. Semuanya wak redah.. Dan perjalanan balik diteruskan ke Kuantan, umah sedara di Kg. Beserah.. Dlm hati " Wah, rumahnya depan kubur.. mesti insaf punyalah.." huhu.. Yang best kat sini dpt mkn sotong besor.. tp stok abis da.. namun dicari juga.. tp agak mahal ditempat lain.. dan kesedapannya juga kurang kata wife wak.. Nak x nk kasi redah ajerla.. Betoi mahal, RM21 hinggit harga 3 ekor sotong besor.. kat Kg. beserah td cuma RM18 hinggit jer untuk 4 ekor.. nk xnk beli jerla.. Sotong siap dimasak dan dlm 3 minit sotong habis diratah... Total makan temasuk air RM27.00... mkn sotong jer.. sbb kat umah sedara td da mkn.. Pagi menjelma, agak lena tido walau umahnya didepan kubur.. sbb aman ajer.. Sarapan best! Wak n wife pei beli nasi lemak, bihun, dan famosa.. semunya murah jer.. Dah sarapan, pei pantai.. soh budak2 nie mandi xnk plak diorg.. Si Faiz kemalangan tepijak cengkerang ketika beraksi semasa photoshoot.. huhu... kesian ko.. Dan akhirnya kami bersiap untuk pulang ke Selangor.. smpi di Petronas kuantan, pei beli kopok lekor.. Pastu terus balik, dan berakhirlah perjalanan 3 hari 2 malam di 2 destinasi..










Gambar lebih bnyk boleh klik link di bawah :
Facebook Terengganu 2010 Part 1
Facebook Terengganu 2010 Part 2
Facebook Pahang 2010


2 0 Pengutuk:

fahmi ibrahim said...

Wak dah pegi kampung saya la tu.. Saya duk di sura tengah, Uitm dungun tu kat sura hujung. Wak patutnya stay kat homestay kat tepi pantai tu.. lagi best!

wakmizie said...

Huhu.. asalnye mmg nk lepak kat homestay, tapi disebabkn kesuntukan masa, terpaksalah wak bermalam di hotel saja... Mungkin wak boleh pei homestay pada pengembaraan wak ke kelantan tahun depan.. Insya'allah..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...