Pra Sekolah Vs Tadika

Huh.. Fazley..Fazley.. eh kenapa wak sebut nama nie??? bukan pasal ape pown cume budak 5 tahun baru nk masuk sekolah. Hehe.. maaf agak terlambat wak menceritakan kisah nie. Lucu, bengang, sedih.. mcm-mcm perasaan dialami bagi ibu bapa dan si kecil yg baru hendak bersekolah.. kenapa dengan fazley??

Fazley antara anak buah wak dan antara keturunan wak yg telah menconteng watercolour kemuka ibubapanya.. sbb ape?? sbb ibu bapanya nye dengan usaha gigih memohon kemasukan anaknye ke pra sekolah, namun die dgn tanpa kerelaan tidak mahu ke sekolah.. huhu.. kesian bapaknye.. oh la bapaknye.. (tu ler.. ckp anak org lg.. ahaks..) kisahnyer.. 3 hari si bapa terpaksa bercuti. Hari pertama, fazley ke sekolah yer.. Dengan segak dan gaya pelajar pra mmg ada.. selamber jer.. huhu.. smpi sekolah.. abah!!!nk balik.. uuuuuu.. abah.. uuu.. dengan gaya memanjat dan menggegarkan grill (siapa yg malu? ? ibubapa mereka juga.. hahaha..) Hari pertama gagal, masuk hari kedua.. masih still hendak ke sekolah atas ugutan dan desakan dan ura-ura akan dipulaukan sekiranya tidak ke sekolah.. namun usaha kali kedua jua gagal dan guru mengarahkan beliau pulang kerumah.

Tapi usaha kali kedua tidak berhenti di situ.. setelah jam 10pagi, si fazley berkata "emak, nk pegi sekolah.." semuanye berpunca dari ugutan & desakan yg diberi.. namun tiba disekolah.. dia dibawa pulang kembali.. misi hari kedua gagal.. Akhirnya, pada hari ketiga fazley ditukarkan ke tadika kemas, sungguh pun tangisannya hanya seketika.. setelah dibiarkn guru supaya si fazley menangis sepuas2nya.. hahaha.. guru bukan kejam, tetapi melatih agar si kecil dapat menerima sekolah seadanya. (skema jer ayat..) sekarang bile ditanya pada fazley, esok x yah pei sekolah la fazley.. jawabnya "eh.. xboleh, nnt kwn2 kite x de teman kang" huhuhu.. hebat kan guru tadika kemas??? mungkin kerana mereka biasa mendidik kanak-kanak bawah 6 tahun berbanding pra sekolah.

Berbanding Amisha (anak buah wak), die lebih menerima sekolahnya. Die di tempatkan ke Tadika Hafiz jenis swasta. Bg kita tadika swasta x de beza berbanding tadika kemas yg semamangnye kemas.. Mungkin kerana Amisha adalah anak tunggal, jd memang menjadi kebiasaan ibu bapa, anak tunggal akan diberi yg terbaik untuk yg satu.. Bile di tanya pada amisha tentang perasaan disekolah, "Cah suke sekolah, best.. ramai kwn.. seua baik2.." hermm.. mungkin Amisha lebih biasa kerana ibu bapa mereka bekerja dan meninggalkannya di rumah mak cik nya. Berbeza Fazley yg sememangnye dimanjakan kerana sentiasa dikepit bersama ibu yg bekerja sebagai suri rumah dan baa yg sering mengular (eh, sori ab mail.. terkantoi sudah..hehe..)

Sibuk2 citer kisah anak org nie, anak wak x tau lg.. Alahai la Ilham.. x tau ler abi mcm ner ler kamu dah bes nnt.. mintak2 suke ler kamu dengan sekolah yer.. Anak-anak korang, anak-anak buah ker, anak-anak angkat ker.. mcm ner?? citerla sikit. hehe..

6 0 Pengutuk:

ZACK ENTRY said...

belum ada anak lagi..anak buah pun tak ada jugak..=)

wakmizie said...

hoho.. nmpknyer kene kawin segera.. huhu..

nazrul ashraff said...

haha..ingt masa tadika n masuk darjah 1 dulu..tak nangis pun sebab mak lagi garang daripada cikgu..hahaha

wakmizie said...

@nazrul ashraff

huh.. garang emak lebih garang dari bapak..

Elly said...

huhuhu..mak ag garang dry bpak...

Anonymous said...

terima kasih puji tabika KEMAS...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...