Loan ASB @ LASAB


Wah wak.. dah ada saham ke skrg?? Wah mestila.. wak semangnya ada saham, ASB.. hehe.. tp dlm simpanan pun ade baper jer.. x bnyk sgt pun.. tp ok la untuk dptkn dividen RM100-Rm200 setahun.. hahaha.. Ok, disini wak nk jelaskan cara meminjam dan melabur yang lebih dikenali Loan ASB yang menjadi teknik untuk melabur masa kini. Sudah pun jelas baagi pihak2 yang telah mengetahui, namun bagi pihak yg masih belum mengetahui disini wak terangkn. Loan ASB (atau singkatan wak beri LASAB) adalah teknik pelaburan yg bijak bagi mereka yg benar2 berjaya menguruskn wang mereka. Seperti yg korg tahu dividen ASB yg agak stabil antara 6% hingga 9% adalah tempat yang bijak untuk kita rakyat bumiputera melabur kan wang.

Teknik LASAB :

1. Korg pergi mana-mana bank, kemudian buat pinjaman dengan bank menggunakan Skim Pinjaman Peribadi (Personal Loan)
-bagi pekerja swasta, korg kalo nk buat PL jgn buat kat Public Bank & AmBank sbb kwn wak penah try tp x berjaya coz diorg lebih utamakan pekerja Gomen. Bank yg paling bagus Bank Rakyat (interest serendah 3.6%)

2. Kalau dah berjaya, masukkan semua duit yang korg pinjam ke akaun ASB, jgn pulak joli katak.

3. Bayar ansuran loan korg dengan teratur sehingga tamat tahun pertama. Tahun kedua korg gunalah duit hasil dividen untuk bayar sekali untuk tahun kedua loan korg. Baki dividen tu korg punya, nk buat joli katak pun boleh nk melabur lagi pun boleh. Kalau wak melabur lagi. dpt dividen bnyk untuk tahun kedua dan seterusnya.


Gambar : sumber internet

Jadual LASAB:

Personal Loan = RM100,000
Ansuran Loan = RM716.66 X 240 bulan (nie dah termasuk interest 3.6%)
Kalo macam tu Ansuran Setahun = RM8599.99
Dividen ASB = RM100,000 x 9% = RM9000 (setahun)
Duit dividen ASB RM9000 - Loan Setahun RM85999.99 = RM401 (baki dividen)

Ha.. amacam dah faham.. Apa yg penting korg kene pandai menguruskn wang. Bagi yg dah bekeluarga wak x galakan (takut rugi kang gadoh laki bini), tp bg yg belum bekeluarga inilah peluang korg.

pstt: wak pun tengah berusaha untuk melabur dengan ASB dan terbaru mencubakan diri agar dpt tersenarai dlm share Bank Rakyat. Bab loan nie wak x beran sbb kadar peratus dividen ASB yang x menentu.

3 0 Pengutuk:

Mata Pena Fadz said...

bgus..simpan dri skrg...utk hari tua..yew dark wak...heee :)

wakmizie said...

@Mata Pena Fadz

Betoi tu.. mase tua dok buat ibadat n lepak main ngan cucu jer.. huhuhu..

Anonymous said...

I blog often and I seгiously thаnk you for your contеnt.
Yοur artіcle haѕ truly ρeakеԁ
mу interest. ӏ'm going to book mark your site and keep checking for new details about once per week. I subscribed to your Feed too.

my web-site ... hcg diet

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...